La agricultura «ecológica» es ecológica?

0
2506

Creo que esta es una muy interesante pregunta, que realmente se basa en las acepciones que les damos a las palabras. Ahora mismo, uno podría pensar que la agricultura «ecológica» es mejor que la «no ecológica», aunque realmente deberíamos informarnos de lo que significa realmente cada términos para no llevarnos a engaños. Para empezar y como ejemplo propio de esta casa, os sugiero que leáis el post: ¿Por qué asesinaron a los lobos del Barbanza?

En donde hacemos una breve recopilación de la información y argumentos que podrían explicar tan brutal masacre de los lobos barbanzones. Bien, pues entre otras cosas, se señala el peligro de la «ganadería ecológica» que para poder mantener especies «autóctonas» y «libres» por el monte electrifican sus terrenos e incluso promueven la desaparición de sus depredadores naturales como el lobo. Esto se mire por donde se mire, es de todo, menos ecológico no?

agricultura_ecologica_logo_europeo

Bien, pues ya entrados en materia, más de lo mismo ocurre con el término «agricultura ecológica» que creo que lleva a confusión. Los anglosajones lo tienen más claro que nosotros, y a este tipo de agricultura la denominan «orgánica», dado que no se utilizan productos sintéticos como fertilizantes o pesticidas.

Un amigo mío, Jeroni Galmés, escribió un interesante artículo sobre este tema que creo que es interesante compartir aquí, analizando de una forma exhaustiva y precisa qué es lo que exactamente implica el término agricultura ecológica en contra punto a la agricultura convencional. Sólo lo hemos reproducido parcialmente lo podéis ver entero aquí en card.cat.

«La necessitat de transformar l’agricultura actual cap a un sistema capaç de produir aliments amb un menor cost ambiental i més just socialment està fora de dubte. Com també que aquest canvi de model ha de de permetre alimentar 9 bilions de persones seguint un estàndard dietari europeu. Aquest darrer objectiu, a més de canvis en el sistema productiu haurà de menester canvis en el sistema de distribució d’aliments a escala planetària.

El debat, per tant, de quin ha de ser el model productiu del futur és oportú i rellevant. Des de fa un temps s’ha promulgat que l’agricultura ecològica és una eina per aconseguir aquesta fita.

Per altra banda, hi ha molts exemples en què les etiquetes ‘biològic’, ‘ecològic’ o els seus diminutius ‘bio’ i ‘eco’, i fins i tot de ‘natural’ (vegis l’estafa del Pambimbo de Punset) actuen de reclam per atreure l’atenció d’un públic desinformat, que acabarà pagant un preu més alt per un producte que, en principi, hauria d’oferir unes majors qualitats i/o garanties que els equivalents convencionals.»

Què és l’agricultura ecològica? A nivell social, possiblement una mescla de percepcions relacionades amb una major seguretat (més saludable) i més sostenible ambientalment i socialment. L’objectiu d’aquest article (i d’altres posteriors) és aplicar pensament crític basat en evidències científiques que qüestionin si el que trobam amb el segell d’agricultura ecològica es correspon amb aquests valors. Aquest article en particular se centrarà en els aspectes relacionats amb la seguretat alimentària. Ja mirarem de trobar temps, més endavant, per tractar els aspectes ambientals i socials.

Abans, cal precisar que l’agricultura ecològica, més enllà de les percepcions que tinguem, es defineix com a aquell mètode d’explotació que compleix amb la normativa europea sobre producció de productes ecològics (reglaments 834/2007, 889/2008, 1235/2008, 1254/2008) i que rep la certificació de producció ecològica (etiquetatge ecològic). És a dir, regla un procediment i no un producte final.

Per això, aquesta normativa enlloc parla que el producte final presenti major qualitat ni que sigui més segur. De fet, el mateix portal web de la Unió Europea sobre agricultura ecològica té una secció de vertader/fals on s’explica que és fals que els productes ecològics tenguin diferent (major) qualitat que els productes convencionals (http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/true-false_es). Es pot dir més vegades, però difícilment més clar: el mateix organisme que regula l’etiquetatge dels productes ecològics afirma que els productes amb el segell ecològic no tenen una major qualitat. Aquesta afirmació la fan basant-se en els resultats de la immensa majoria d’estudis científics que han comparat la qualitat nutricional dels aliments ecològics amb aliments procedents de l’agricultura convencional o biotecnològica (el llistat d’articles científics podria ser molt llarg, com a exemples Magkos i col., 2006; Dangour i col., 2009; Forman i col., 2012; Smith-Spangler i col., 2012). Per tant, qui digui que els productes que ven són de major qualitat perquè han estat produïts amb mètodes d’agricultura ecològica està estafant el consumidor.

[…]

Per retornar la fertilitat als sòls, l’agricultura ecològica no permet fertilitzants sintètics, però sí els inorgànics naturals i els orgànics (fems). Respecte dels fertilitzants inorgànics naturals permesos per l’agricultura ecològica, la roca fosfòrica sempre que s’hagi extret de manera natural de la roca mare, que per això mateix pot contenir un elevat contingut en cadmi. El cadmi és un element pesant que queda als sòls agrícoles i pot contaminar les aigües subterrànies. En canvi, els processos industrial de producció de fertilitzants fosfatats eliminen el cadmi. No cal dir que els dos fertilitzants, el permès i el no permès en agricultura ecològica, són inorgànics. Altra vegada no és una excepció, i a agricultura ecològica s’empren, per exemple (la llista és llarga): fosfat aluminocàlcic, sals potàssiques, sulfat de potassi amb sal de magnesi, sulfat de magnesi o sulfat de calci.

Quant als fertilitzants orgànics, principalment fems animals, pel seu origen intestinal poden tenir conseqüències nefastes. Dotzenes de persones van morir a Alemanya i Suècia i centenars van haver de ser hospitalitzades a causa de la crisi dels ‘pepinos’ de fa dos anys. Després d’una vergonyosa política de comunicació, les investigacions van demostrar que la causa va ser un brot d’Escherichia coli a una granja ecològica d’Alemanya, clar que això no va transcendir. Fixau-vos en el titular que la notícia de la pàgina web de rtve: que l’origen fos una granja ecològica s’informa al text, però no al títol. Ara imagineu si les morts haguessin estat causades per algun aliment biotecnològic (encara no s’ha reportat ni una simple intoxicació).

[…]

Quins són els productes més cars ja ho sabem, però i quins són més segurs?

Y ya para terminar recomendaros este vídeo que me encanta de la lucha entre la agricultura «orgánica» y la «transgénica»: The Grocery Store Wars (2005).

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here